Terugblik Natuurstudieweek 2009 in Landsrade | Nederlandse Bond Aqua Terra

Terugblik Natuurstudieweek 2009 in Landsrade

 

We hadden er lang naar uitgekeken, maar de Natuurweek 2009 is weer voorbij. We kunnen nu terugblikken op een heel gezellige week, waarin we in een prima sfeer leuke gebieden hebben bezocht.  Het weer werkte mee en we hebben veel moois gezien!  

De 55e natuurweek werd gehouden van 12 tot 19 juni. Op vrijdagmiddag kwam iedereen met een goed humeur aan en al spoedig werd er in de gezellige huisjes druk uitgepakt. Het was prettig weer even bij te praten met de oude bekenden en ook de nieuwe deelnemers voelden zich al snel thuis. Na het avondeten, dat we zoals gewoonlijk, gezamenlijk in de bovenzaal gebruikten, heette algemeen coördinator Loek van der Klugt iedereen hartelijk welkom. David Verhage, regiovertegenwoordiger West-Brabant  en al jarenlang deelnemer, opende hierna namens de NBAT de week. Zoals elke avond werd hierna met behulp van een Powerpoint- presentatie, de wandeling van de volgende dag doorgenomen. Routekaartje, belangrijke en leuke punten werden besproken.

Loek van der Klugt ging hierbij uitgebreid in op de werking van de oude steenfabriek Plinthos. Hij ondersteunde dit met fraaie foto’s en een uitgebreide beschrijving van de toenmalige werking van de fabriek. De fabriek is nu een museum en we kwamen er op onze route aan voorbij. Hierna blikte Arjen Spiekstra met een fraaie presentatie in Wings Platinum terug naar de natuurweek van 2008 en konden we vele grappige momenten nog even herbeleven. Na het dekken van de tafels voor het ontbijt en nog even gezellig bijkletsen aan de bar, ging iedereen weer naar zijn huisje.  

 

 

Zaterdagmorgen om 9 uur na het ontbijt kwam de touringcar ons ophalen om ons naar Geleen te brengen. We startten hier voor een wandeling in het Landschapspark ‘De Graven’.

We volgden een groot deel van de Geleenbeek. Deze beek ontspringt bij Heerlen en stroomt voor een deel gekanaliseerd en deels meanderend, richting Susteren, waarna de beek in Stevensweert in de Maas uitstroomt. De naam Geleen is afgeleid van het Latijnse woord ‘Glana’ wat ‘heldere beek’ betekent. We genoten van de natuur en de bijzondere planten die we hier zagen. Later konden we de steenfabriek met monumentale schoorsteen met eigen ogen aanschouwen. Die avond verzorgden Ellen en John Bakker een door hun samengestelde vlinderquiz, waarbij de kennis van iedereen op dit gebied weer wat werd bijgespijkerd.  

 

 

Zondag moesten we alles zelf lopen en vertrokken we voor een rondwandeling in de omgeving van Landsrade, waarbij we voor een groot deel de loop van de Gulp volgden. De Gulp is bij Slenaken nog een minuscuul stroompje, dat in België ontspringt. Toch heeft de 17 km lange beek inmiddels een diep dal uitgesleten en zijn de hellingen bij Slenaken steil en hoog. We volgden de loop langs vele stegeltjes en door bloemige weiden en bekeken de vele in de loop der tijden uitgesleten meanders die deze beek zo levendig maken.  Hoewel het deze dag af en toe een beetje regende, mocht dat de pret niet drukken en konden we zelfs in de verte reeën zien.  Een door de regen nat geworden Platbuiklibelle, maakte geen aanstalten om weg te vliegen en liet zich goed fotograferen.  

’s Avonds vertelde Ada van den Nouweland over haar verblijf in Gambia en toonde beelden van daar voorkomende vogels.  
 

 

Maandag begon onze wandeling na een ritje met de bus in Klimmen. We werden afgezet bij de tuin van Riet en Felix Bosch: Het Overheeker Böschke. In deze natuurlijke tuin van 3500 m2  bekeken we de vijvertuin, een schaduw- en bostuin, een ganzenweide en omringende border met bijzondere heesters en niet alledaagse planten. Verder was er een rotstuin met waterval, een geurtuin en diverse borders. Er viel genoeg te zien en te ontdekken. Sommigen gingen ook nog met een plantje naar huis. We vervolgden onze wandeling door het Limburgse landschap en kwamen door de fraaie en lange Elkenrader grub.

Deze grub heeft een zeer diverse plantengroei en we kwamen er vele interessante insecten tegen, waaronder een mannelijk exemplaar van het Vliegend hert. De larve van het vliegend hert doet er 3 tot 6 jaar over om groot genoeg te worden en daarna te verpoppen. De na weer een jaar uitgekomen kever moet er dan in enkele weken in slagen een partner te vinden en zich voort te planten, om daarna te sterven. ‘s Avonds leidde Loek Gerard van Heusden in met een aantal plaatjes van diens fraaie paludarium. Gerard ging hierna verder en maakte ons deelgenoot van de geweldige natuur in Martinique.  

Dinsdag vertrokken we voor een rondwandeling vanuit Landsrade over bospaden met leuke klimmetjes en afdalingen. De tocht liep gedeeltelijk langs de Belgische grens, waar we diverse grenspalen tegenkwamen. Onderweg weer veel bijzondere planten en insecten gezien, zoals de Vierbandsmalbok op Vingerhoedskruid. 
Een gedeelte van de wandeling hadden we prachtig uitzicht op Teuven. Die avond nam Ans Kruiver ons mee naar Vietnam, waar zij zeer boeiend over wist te vertellen.

 

Woensdag is bestemd voor onze buitenlandse trip, die ons dit keer naar de Ardennen in België bracht voor een wandeling vanaf Robertville langs de Warche en Bayehon. ​Na het passeren van de hoogstgelegen burcht van België: Reinhardstein, 

liepen we al snel langs de Warche, die zich door een rotsige beekbedding voortspoedde. In het water en langs de oever zagen we vele bijzondere planten zoals Wit hoefblad en veel Goudveil. De Warche mondt uit in de Bayehon en hierlangs vonden we zelfs de zeer zeldzame Grote witte boterbloem. We volgden de Bayehon stroomopwaarts tot de Cascade, waar hij zich vele meters in de diepte stort. ‘s Avonds mochten we onze kennis weer testen aan een algemene natuurquiz, samengesteld door Paul Pufkus en gepresenteerd door Loek van der Klugt. 

Donderdag alweer de laatste dag van deze week, het gaat zo snel als je het naar je zin hebt. De touringcar bracht ons naar Vaals, vanwaar we via een sterk stijgend pad bij het Drielandenpunt kwamen. 
We  genoten van een weids uitzicht en wie ook nog de Boudewijntoren beklom, kon nog veel verder kijken. De wandeling werd vervolgd door een aantrekkelijk landschap, met bos, weide en vergezichten, stijgingen en afdalingen, onderbroken met gezellige terrasjes.  

Natuurlijk zagen we onderweg weer de nodige insecten en zelfs verliefde Wijngaardslakken. Bij de N278 namen we de streekbus naar Gulpen en gingen vandaar naar Heyenrath om het laatste stukje naar Landsrade te lopen. Die avond was er een heerlijk door Ruud Meertens van Heuvelland catering samengesteld buffet, dat iedereen zich goed liet smaken. Hierna weer de gebruikelijke fotowedstrijd, waarna ook de meewerkende deelnemers met presentjes werden bedankt. Tijdens enkele ludieke voordrachten van de deelnemers werden ook de commissieleden door de deelnemers bedankt. We konden terugzien op een geslaagde en vooral gezellige week.

Tekst en foto’s: Lotty Sonnenberg