Terugblik Natuurstudieweek 2012 in Landsrade | Nederlandse Bond Aqua Terra

Terugblik Natuurstudieweek 2012 in Landsrade

De week was weer veel te snel voorbij, want als je geniet van mooie natuur en gezellige mensen om je heen, lijkt het wel of de tijd eens zo snel gaat. We hebben dan ook heel goede herinneringen overgehouden aan de natuurweek 2012.  

De 58e natuurweek werd gehouden van 15 tot 22 juni en begon vrijdagmiddag met een gezellig weerzien van oude bekenden en het kennismaken met maar liefst 9 nieuwe deelnemers. Het was al snel weer tijd voor het avondeten, dat we ons weer lieten smaken in de bovenzaal. Na de gezamenlijke afwas heette algemeen coördinator Loek van der Klugt de 40 deelnemers van harte welkom en stelde de nieuwe deelnemers voor.  Loek nam hierna zoals elke avond met behulp van een door hem samengestelde PowerPointpresentatie, de wandeling van de volgende dag door. Routekaartje en belangrijke punten werden hierbij besproken. Iedereen had daarnaast ook een door Lotty Sonnenberg samengestelde krant gekregen, waarbij de route per dag was ingetekend en wat wetenswaardigheden over de omgeving waren vermeld. Iedereen kon zo de volgende dag goed voorbereid op pad. De avond werd verder gevuld met een heel mooie presentatie in stereo van voorgaande natuurweken door Arjen Spiekstra. Hierna konden we nog genieten van 2 prachtige presentaties van Willebrord Dorresteijn over de Keukenhof en zeewateraquaria, eveneens in 3D.  
Zaterdag om 9 uur vertrok de bus vol vrolijke natuurliefhebbers richting Oud Valkenburg waar onze wandeling terug naar Landsrade begon. Deze week zouden we veel orchideeën zien en dat begon al in de orchideeëntuin Het Gerendal, waar we o.a. Bosorchissen (een ondersoort van de gevlekte orchis), en de Bergnachtorchis  zagen. 
 Later liepen we door de Ingbergrub, een mooie holle weg. Hier groeide een groep prachtige Judasoren op hun favoriete gastheer: de vlier.  
Langs kasteel Neubourg en door de akkers kwamen we weer terug in Landsrade. ’s Avonds hielden John en Ellen Bakker ons bezig met een door hen samengestelde ludieke quiz over Libellen en Juffers. Het zou er voor zorgen dat er de rest van de week onderweg veel aandacht voor deze insecten was en er meerdere soorten werden gespot.  
Zondag maakten we een rondwandeling vanuit het dichtbij gelegen Eys, waar we met eigen vervoer naartoe gingen. De klim over Piepert bracht ons op het kalkgrasland met uitzicht op de wijde omgeving.  
Tussen de bijzondere flora vonden  we hier dit jaar weer een paar exemplaren van de fraaie Bijenorchis. Door hun vorm trekken ze bijen aan, die ermee willen paren. Op deze manier zorgen de bijen gelijk voor  de bestuiving. 
We zagen hier nog iets leuks, namelijk een hele familie Levendbarende hagedissen, die zich aan het opwarmen was op een paar stukken verkoold hout. Een  dankbaar foto-object!   
Een ander hoogtepunt was de lange Elkenrader grub. Een mooie en ruige holle weg waar we meerdere dassenburchten zagen.  Via Fromberg en Wijlre kwamen we weer over Piepert bij Eys.  
De avond werd gevuld met een aantal korte presentaties. Ton Zwartjens liet zien wat een survivaltocht de wandeling langs de Amblève tijdens NSW 2011 was geweest. Hierna toonde Plony Heye een presentatie over de watervallen van Fox do Iguacu in Brazilië. De presentatie was gemaakt door een tante van Plony. Ook de familie Vierhout liet zich niet onbetuigd met een verslag van een bezoek van de Werkgroep Aquatische Planten aan het J. P. Thijssehof. Na de pauze keken we naar een film van het WNF over het tropische regenwoud.  
Maandag bracht de bus ons naar de Kunderberg. Het wordt bijna eentonig, maar in dit natuurreservaat zagen we weer orchideeën. De krijthelling wordt in mei en juni gedomineerd door  duizenden Grote muggenorchissen en ziet er helemaal roze van. Een genot om naar te kijken.   
Bij een kleine poel werden weer veel libellen gezien. 
De Kunderberg is waarschijnlijk een van de laatste groeiplaatsen in Nederland van de Wilde weit. Vroeger was deze halfparasiet een gevreesd akkeronkruid tussen de tarwe. Als de zaden met de tarwe meegemaald werden en ook in het meel kwamen, werd het brood hierdoor donkergrijs. Reden dus om het toen te bestrijden, nu is het een rode lijst plant.  Er volgde hierna nog een mooie wandeling door uiteenlopend terrein en met mooie vergezichten voor we weer terug in Landsrade kwamen.  
’s Avonds liet Ans Kruijver ons met een boeiend verhaal en mooie beelden meegenieten van haar reis door Nepal.   
Dinsdag gingen we naar de Eijsder Beemden, een langgerekt natuurgebied op de oostoever van de Maas tussen Eijsden, Oost- Maarland en de zuidoever van de grote Pietersplas.   
Hoewel de wandeling maar kort was, was er in dit natuurgebied zoveel te zien, dat sommige deelnemers niet eens de hele wandeling afmaakten. Genieten dus van het mooie landschap, de planten, insecten en de kikkers, die zich ook ruimschoots lieten horen. In het park van kasteel Oost, waar we de wandeling begonnen, werd zelfs een IJsvogel gezien.   
Als aanvulling op de insecten die we tijdens de wandeling hadden gezien, gaf Leen van Doorn ’s avonds een diapresentatie over gepantserde beestjes.  
Woensdag is de dag dat we altijd naar het buitenland gaan en dit jaar was dat voor een bezoek aan de Eifel in Duitsland. We begonnen de wandeling in Huppenbroich met een lichte motregen terwijl het ook een beetje mistig was. Maar ergens hoort die sfeer een beetje bij de Eifel en de wandeling werd er niet minder door. 
In het vochtige en hooggelegen bos komt dan ook een weelderige mosgroei voor van verschillende soorten.  Paddenstoelen lieten zich ook bewonderen, zoals hier de Gele trilzwam, die groeit op de takken van loofbomen en struiken.  
Zelfs de slakken kwamen in deze omstandigheden uit hun schuilplaats en we betrapten een stelletje tijdens hun liefdesdans. Langzaamaan zakten we hierna af naar Rurberg, vanwaar we na een versnapering weer met de bus naar Landsrade werden gebracht.  
Die avond vertelde Luuc Bauer ons over het nut van de juiste naamgeving van planten en dieren en de waarde van het weten van de betekenis van de wetenschappelijke namen. In zijn etymologisch boek: Plantaardig alfabet, maakt hij dit helemaal duidelijk.  
Na de lezing toen het donker was geworden nam Leen ons nog mee naar buiten om in het bos naar vuurvliegjes te kijken. Het doet altijd weer sprookjesachtig aan om ze tussen de bomen te zien vliegen.  
Ook hoorden we gelukkig weer Vroedmeesterpadjes roepen en het lukte zelfs er een op de foto te zetten. 
 Donderdag, alweer de laatste dag. Wat gaat het toch snel als je het naar je zin hebt. Vandaag werd iedereen het bos ingestuurd met een lijst met aanwijzingen en vragen en moesten ze het zelf maar uitzoeken en de weg terug vinden. Een puzzeltocht dus, die door De Molt, het Onderste en Bovenste Bosch en over de Gievelderweg weer terug naar Landsrade voerde. Gelukkig heeft iedereen de weg teruggevonden en onderweg werden de vragen grotendeels goed ingevuld.   
Natuurlijk werd er ondertussen ook van alles gezien, zoals b.v. de niet zo veel voorkomende Gesteelde lakzwam.  
Tja, en dan was het tijd voor de bonte avond, altijd weer een gezellig spektakel. Allereerst hield Loek een presentatie over de vragen en antwoorden van de puzzeltocht. Hierna presenteerde Ber Onderwater de traditionele fotowedstrijd met door de deelnemers ingestuurde foto’s. Loek had alles netjes op een rij gezet in een presentatie. De ene foto was nog mooier dan de andere. Daarna volgden de prijsuitreikingen van de fotowedstrijd en de quiz. De winnaar van de puzzeltocht kon het door Luuc Bauer geschreven en aangeboden boek: ‘Plantaardig alfabet’ in ontvangst nemen. Dit werd gevolgd door het geven van presentjes aan degenen die de programma’s hadden verzorgd. De avond werd besloten met een door de deelnemers georganiseerd programma, waarin aandacht werd besteed aan het bedanken van de leden van de NSW- commissie. Loek van der Klugt, die al 10 jaar als algemeen coördinator in de commissie functioneert, werd nog eens extra in het zonnetje gezet. Er werden liedjes gezongen en een sketch opgevoerd. De nieuwe deelnemers werden allemaal door de ballotagecommissie en de overige deelnemers aanvaard. De nieuwelingen lieten duidelijk merken dat ze het erg naar hun zin hadden gehad. Robbert Zuijdam bedankte alle deelnemers en de commissieleden namens de NBAT. Zo kwam een week waarin we zowel van de natuur als elkaar hebben genoten weer aan een eind. Het was heel geslaagd! 

Tekst en foto’s: Lotty Sonnenberg