Een zomer was ik bij iemand met een vijver met veel draadalg. Aan één zijde van de vijver, waar een met mos begroeide rotswand was, bevond zich bijna geen alg in het water.
Vanaf die dag lette ik op tuinpaden, platte daken, golfplaten enz. en ik heb nooit alg en mos in elkaars nabijheid gezien. Toen besloot ik om een proef te nemen. Ik heb mos nat gemaakt en met de hand uitgewrongen boven een jampot. Toen deze vol was heb ik de inhoud door een koffiefilterzakje in het aquarium (240 liter) laten lopen. Ervoor en erna heb ik de pH gemeten. Die was 8 en daalde naar 7,7. Na een paar uur filteren was het water weer helder. Na een week was de voorruit nog steeds schoon, terwijl ik die anders elke week moest schoonmaken. Aan de kleuren of gedragingen van de vissen was niets vreemds te merken.
Na drie weken was alle alg bruin van kleur geworden. De achterruit maakte ik nooit schoon en toch was die algvrij. Alle alg viel naar de bodem. De planten groeiden gewoon verder, behalve Vallisneria, waarvan de bladtoppen verslijmden. Maar na vier weken begonnen ook deze planten weer te groeien. Waarschijnlijk was het mosextract uitgewerkt.
De zoenvissen zijn nu de hele dag bezig om hun portie algen te verzamelen; als er zo weinig van is, valt dat niet mee. Ik zit nog met veel vragen, o.a.:
- Is dit brouwsel echt niet giftig? Het aftreksel is een beetje melkachtig en melkachtige plantensappen zijn altijd verdacht!
- Kun je mosextract het hele jaar door in kleine hoeveelheden in je bak tegen alg?
- In welk mos en waar in het mos zit de actiefste stof, in de onder- of de bovengrondse delen of in het sap?
Ik ben geen schrijver en was ook niet van plan hierover te schrijven, maar door alles wat je leest en hoort over kopersulfaat, rottend stro e.d. heb ik het toch maar gedaan.