W. Willems, lid van Aqua Fauna uit Vught, heeft een Tanganyika-aquarium met de afmetingen 90 x 70 x 50 cm.
Bevolking
In het aquarium zwemmen slechts een drietal vissoorten, hetgeen gezien de afmetingen van het aquarium een verantwoorde keus lijkt. Het aantal van 5 Neolamprologus leleupi oogt wat royaal, maar het geheel zag er redelijk rustig uit. Het groepje van 6 Neolamprologus multifasciatus zou op termijn wat groter mogen worden. Het betreft hier prettige slakkenhuisbewoners, die zich gemakkelijk voortplanten, dus dat moet goed komen. De derde vissoort die gehouden wordt, is geen cichlide, maar Synodontis petricola, een meervalsoort, ook wel bekend als de koekoeksmeerval.
Substraat en beplanting
De wanden geven een redelijk driedimensionaal beeld van een rotswand (1). Er is gewerkt met bealgde stenen (2), de bodem bestaat uit zand en er zijn een paar veldjes van slakkenhuizen (3), ook wel slakkenkerkhoven genoemd.
De verlichting
In de lichtkap is een drietal tl’s gemonteerd, te weten twee GroLux en een warmwitte lamp. Daarnaast is een nachtverlichting gemonteerd in de vorm van twee gloeilampen van 20 watt.
Techniek
Het biologisch filter heeft als afmetingen 70 x 50 x 30 cm. In het filter zijn de volgende substraatsoorten toegepast: filterwatten, filtermat en bioballen. Persoonlijk zou ik, met het oog op de gewenste watersamenstelling, voorstander zijn van materialen als schelpengrit of koraaigrit.
Wateranalyse
De volgende waterwaarden werden gemeten: een temperatuur van ca 25° C, een zuurgraad (pH) ± 8,5, een carbonaathardheid (KH) van ± 11° DH, een totale hardheid (GH) van ± 10° DH en een elektrisch geleidingsvermogen van ± 470 µS/cm. Zoals u ziet, goede waterwaarden voor een Tanganjikabak.
Voeding
De heer Willems geeft voornamelijk diepvriesvoer.