Robert Leerentveld deelt zijn specialisatie met nog twee andere leden van De Zulthe te Roden. Alle drie zijn ze bovendien enthousiaste motorrijders. Met de motor rijden ze naar de clubavonden van zusterverenigingen. Op keuringsniveau heerst er een gezonde rivaliteit. Dit jaar werd hij clubkampioen. Robert Leerentveld is al vijftien jaar aquarist. Acht jaar geleden is hij met Zuid-Amerikaanse cichliden begonnen. Bovendien is hij een niet onverdienstelijk tekenaar met maanvissen als het favoriete onderwerp. Hij geeft de voorkeur aan de natuurlijke kweek. Dat betekent dat de dieren zich in het aquarium voortplanten. In de bak zwemmen twee kweekstellen maanvissen.
Gegevens
Het aquarium heeft als afmetingen: lang 160 cm, breed 60 cm en hoog 60 cm. De inhoud is 575 liter. Het filter bevat nog eens 150 liter water. De totale inhoud is 725 liter. In de bak werden de volgende waterwaarden gemeten: temperatuur 27° C, pH 7,5, KH 2° DH, GH 7° DH en een elektrische geleidbaarheid van 250 µS. De wanden zijn gemaakt van roofmate. Dit is behandeld met pur-schuim en daarna gemêleerd zwart en bruin geschilderd. Zo heeft hij plantenwortels geïmiteerd. Als decoratiemateriaal is verder kienhout gebruikt. Op de bodem ligt een vijf cm dikke laag rivierzand met grove keien en kiezels. De lintvormige beplanting wordt door de maanvissen zeer op prijs gesteld. Het geheel maakt een natuurlijke indruk.
Het is een esthetisch fraai aquarium, waarbij in hoge mate tegemoet is gekomen aan de eisen die de bewoners aan het aquarium stellen. Die bewoners zijn; 7 Pterophyllum scalare, 15 Nematobrycon palmeri, 17 Brochis splendens, 4 Ancistrus dolichopterus en 7 Dianema urostriata.
De dieren worden gevoerd met mysis, gedroogde muggenlarven, droogvoer, discusgranulaat en tetramin. ‘s Zomers wordt hoofdzakelijk levend voer gegeven, met name watervlooien en zwarte muggenlarven.
Verlichting
Met een interval van vijf minuten worden drie tl’s van 58 watt ingeschakeld. Die branden van negen uur ‘s morgens tot negen uur ‘s avonds. Deze lampen hebben de volgende kleuren: Aquastar 174, warmwhite 827 en coolwhite. Robert Leerentveld experimenteert met een drietal halogeenspots van 20 watt per stuk. De kleur van deze spots is white. Ze branden tweemaal drie uur. Ze gaan ‘s morgens om zes uur aan en weer uit nadat de tl’s zijn gaan branden. ‘s Avonds gaan ze opnieuw aan, vlak voordat de tl’s uitgaan. Ze blijven dan tot middernacht branden. Met behulp van een halogeendimmer en deze spots worden de zonsopgang en de zonsondergang nagebootst.
In het aquarium is een standpijp gemonteerd die door de bodem is gevoerd. Daarvoor is deze standpijp eerst met een koppelstuk met twee ringen door een voorgeboord gat in een stuk plexiglas geleid. Dit koppelstuk is in de handel te koop onder de merknaam Wildkamp. Het plexiglas is met siliconenkit aan de glazen bodem vastgelijmd. Spanningen in het materiaal worden zo in het plexiglas opgevangen, waardoor glasbreuk wordt voorkomen. Het gat in de glazen bodem is daarvoor wat ruimer aangehouden. De lichtkap is reflecterend wit. Voor de veiligheid zijn de tl’s spatwaterdicht aangesloten, terwijl de voorschakelapparaten op brandvrij materiaal zijn gemonteerd. Bovendien zijn er dekruiten aanwezig.
Filter
Het filtersysteem is een zogenaamd biologisch droog-natfilter, dat onder het aquarium staat opgesteld. Het water loopt door pvc-buizen met een diameter van drie cm.
Door de standpijp J komt het water via buis G in een druipfilter F met aquariumwatten. Daarna volgt het zijn weg via de vijf compartimenten. Deze compartimenten bevatten het volgende filtermateriaal: A turf, H cokes, C keramische pijpjes, D vijvergranulaat. In H bevindt zich de aanzuigkorf met een terugslagklep. Het water wordt aangezogen via een centrale verwarmingspomp M. Deze heeft drie standen. Stand twee is in gebruik. In deze stand wordt er ongeveer 1100 liter water per uur verpompt. In de terugvoerbuis naar het aquarium K bevindt zich een kraan. Direct boven de pomp is een aftakking gemaakt. De aftakking, die wel shunt of bypass wordt genoemd, voert het water via buis E retour naar het filter. In deze terugvoerbuis is eveneens een kraan gemonteerd. In de normale situatie staat de kraan in de buis naar het aquarium open en is de kraan in de retourbuis naar het filter gesloten. Wanneer dat andersom is, kan het filter, losgekoppeld van het aquarium, gewoon doordraaien, waardoor de bacteriecultuur in het biologisch droog-natfilter in tact blijft. Onder het filter zitten wielen, waardoor het naar voren kan worden gerold voor de bereikbaarheid.