Een plant, die vooral aan de randen van water erg op haar gemak is, is het penningkruid Lysimachia nummularia.
Lysimachia is Grieks voor verzoening, verzachting, verlossing uit de strijd en nummularia Latijns voor munt- of penningvormig. Penningkruid, dat tot de sleutelbloemfamilie behoort, is een soort die het erg goed doet bij de vijver, zowel buiten als in het water. De plant bloeit in voorjaar en zomer (mei – juli) overdadig met veel prachtige, gele bloemen.
Penningkruid is overblijvend en komt elk jaar terug. Zelf heb ik de plant vastgezet tussen de flagstones, want daar zijn altijd kieren, waar dit kruid kan groeien. Ook wordt de plant wel eens rechtstreeks op de vijverfolie geplaatst, maar dan wel met een laagje aarde van 1 tot 2 cm. Ook daar doet penningkruid het uitstekend.
Om te zorgen dat de aarde die op de folie ligt, niet meteen bij een regenbui in de vijver spoelt, kunnen we daar ook een net voor gebruiken, waarin we de aarde doen en daarin de planten neerzetten. Het net zal weldra door de veelheid aan blad geheel verdwenen zijn, maar jammer genoeg is de plant niet groenblijvend in de winter. In de winter is het mooie groen weg. Wel zien we dan de bruinachtige, wat dor uitziende stengels over de ondergrond liggen. Misschien niet zo’n prachtig gezicht in de winter, maar het groene tapijt met de gele bloemen in het voorjaar vergoedt veel.